Storalmenningen - kreativ inspirasjon
Meld deg på nyhetsbrevet..

Maleriet er ikke meg

følelser maleri mental helse skyggearbeid May 12, 2022

Maleriet er ikke meg. Noen ganger blir folk jeg kjenner personlig, bekymret når jeg maler mørke, triste følelser og legger ut på sosiale medier. De sender melding, og spør om jeg har det bra, om det har skjedd noe trist. Jeg setter pris på omsorgen.

Men personene i maleriene mine er ikke meg

Selv ikke selvportrettene er meg. Kanskje er det noen som likner på noen jeg var, en gang. En følelse jeg strevde med. Kanskje jeg tok farvel med den vonde følelsen for flere år siden, men ekkoet av følelsen kan komme igjen, som en kraftig energiboble. Som en trist skygge.

Men ett enkelt maleri kan ikke oppsummere alle sidene av meg. Jeg er en vandrende, pustende, selvmotsigende hel person som går rundt og tenker mange ting på én gang. Så komplisert og så enkel. Jublende glad over de minste ting. En person som kan ombestemme seg på et øyeblikk, være impulsiv men fastlåst. Glad og trist. Rolig og stressa. Kunnskapsrik og helt idiot. 

Et maleri kan aldri fange alt det. Men det kan fange noe jeg var, i et øyeblikk der. Fortelle noe om akkurat det øyeblikket, som var en helt ekte situasjon som skjedde i meg

Jeg tar grep om boblen av energi, og bruker den til å skape kunst. Men maleriet viser ikke så mye mer enn det øyeblikket. Følelsen er som regel ferdig med sin intensitet, når jeg har klart å male noe om det. Og så går jeg videre med livet mitt. Å ha funnet evnen til å fange følelsen, gjør godt. Kanskje det kan gjøre godt, for flere enn bare meg.

Kanskje en ung person som går igjennom de samme følelsene, ser bildet, og føler seg mindre alene. Kanskje hun føler seg litt sett, av et maleri på veggen. Vissheten om at jeg ikke er den eneste som har akkurat disse følelsene, er både vond og varm, på samme tid.

Også slik er det å være menneske.

Jeg kan love de som blir bekymret, at de kan slappe helt av. Jeg har både terapeaut og sikkerhetsnett dersom det faktisk skulle bli skikkelig ille for meg. Det ville faktisk vært tristere og mer hemmende for den kreative utfoldelsen min, dersom jeg skulle begrense utforskningen av følelsesuttrykk, både av den lyse og mørke sorten, fordi jeg ikke ønsker å plage eller bekymre folk i nettverket mitt med det som kommer frem i kunsten min.

Følelsene og skyggene ville nok fremdeles vært der, uforløste inni meg. Bare skjult og gjemt bort, som slike følelser som regel blir.

 

Bli med i facebookgruppen Kreativ Frigjøring! 

Facebook-gruppen Kreativ Frigjøring er et fellesskap for alle som vil øve inn en daglig kreativ praksis, gjennom å tegne, male, hekle, skrive eller spille musikk. Det er et fellesskap med veldig lav  terskel for å dele din kreativitet og det du holder på med, samt å få litt inspirasjon og daglige "startere". 

Her finner du facebook-gruppen "Kreativ Frigjøring" 

Jeg vil være med i gruppa!

Vil du ha litt kreativ frigjøring i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet mitt!

Storalm hater spam, og kommer aldri til å dele din informasjon med noen andre.