Storalmenningen - kreativ inspirasjon
Meld deg på nyhetsbrevet..

Kunstutstilling i Stockholm: Skyggearbeid

følelser skyggearbeid utstilling May 06, 2022

Vet du hva? Jeg skal ha en kunstutstilling i Stockholm i juni.

Det er kjempespennende. Det er kjempeskummelt. 

Jeg vet jo, med den rasjonelle delen av hjernen min, at dette er bare gøy og bra. Skikkelig bra. Et klart og tydelig tegn på at jeg er på riktig vei med kunsten min. 

Samtidig er jeg livredd. Jeg er litt redd for at jeg skal stå der alene og fremmed. At det skal bli ekstra tydelig hvor ubetydelig jeg faktisk er. Jeg er redd for å få angst og krakelere i kantene. Jeg er redd for å drite meg ut. 

Jeg er redd for at jeg skal komme et sted, med det jeg har laget i største oppriktighet og sårbarhet, og oppdage at det er uinteressant og uønsket.

Jeg er redd for det vanlige, med andre ord.

Jeg er nok ikke så alene om å føle det slik. Likevel er følelsene helt reelle og sterke. Jeg må bare gå rolig igjennom dem. Puste.

Det er bare følelser. 

Utstillingen viser et tema jeg har jobbet mye med det siste halve året. Skyggearbeid. I begynnelsen dukket de rare, små skyggene opp i skissebøker og drodlerier. Jeg var usikker på om de var prokrastinering, noe ved siden av det jeg egentlig skulle jobbe med. 

Wide eyes would clean and dust
Things that decay, things that rust
(But now I've started learning how)
I keep 'em shut
I keep 'em shut

I noen måneder prøvde jeg å kutte dem ut. Jeg ønsket ikke å se dem i bildene mine, jeg visste ikke helt hva poenget med dem var. Men når jeg forsvant inn i den kreative flyten, og de kritiske tankene forsvant, dukket skyggene opp igjen. I bakgrunnen, rundt personene eller gjenstandene i tegningene og maleriene mine. Jeg innså at det var mer ved disse skyggene enn jeg først hadde trodd.

En dag bestemte jeg meg for å bli venner med skyggene, og undersøke hva de ville fortelle. Jeg omfavnet dem. Slapp dem inn, som metafor og formelement. 

Narrow mind would persecute it
Die a little to get to it
(But now I've started learning how)
I leave it open 

Skyggene er sterke følelser og ulike aspekter av mental helse som vi alle kan påvirkes av. Sorg, fortvilelse, melankoli og ensomhet - men også sterk kjærlighet, samhold og det å tørre å støtte seg på de kreftene som bor under overflaten i ens indre farvann, selv om de noen ganger kan være skremmende og uforutsigbare. 

We let the weirdness in

(Fra Kate Bush sin sang Leave It Open)

Kanskje det er skygger av drømmer som aldri ble noe av, hvor sorgen fremdeles henger ved. Planer som gikk i vasken. Kjærlighet som ble borte. En barndom som ikke var trygg. Hormoner som påvirker humøret vårt.

Men skyggene er ikke ensidige. Skyggene representerer like gjerne gryende håp for fremtiden. De er små bobler av energi som leder oss i riktig retning. Iblant trøster de oss og gir oss ro og tilfredshet.

Skyggene kan tynge oss ned eller løfte oss opp. Kanskje vi bare må akseptere at noen skygger alltid vil følge oss. Samtidig må vi ha mot og styrke til å gi slipp på enkelte av skyggene før de blir for tunge for oss. 

For å si det med DeLillos: Dette ser faktisk ut til å være en kunst som tar hele livet å lære for noen, mens andre igjen er født med talent.

Utstillingen i Stockholm er åpen fra 13. til 26. juni. Det blir vernissage for utstillingen lørdag 18. juni, fra 13.00 og utover dagen.

Her finner du facebook-arrangement for Vernissage og utstilling. 

 

Bli med i facebookgruppen Kreativ Frigjøring! 

Facebook-gruppen Kreativ Frigjøring er et fellesskap for alle som vil øve inn en daglig kreativ praksis, gjennom å tegne, male, hekle, skrive eller spille musikk. Det er et fellesskap med veldig lav  terskel for å dele din kreativitet og det du holder på med, samt å få litt inspirasjon og daglige "startere". 

Her finner du facebook-gruppen "Kreativ Frigjøring" 

Jeg vil være med i gruppa!

Vil du ha litt kreativ frigjøring i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet mitt!

Storalm hater spam, og kommer aldri til å dele din informasjon med noen andre.