Storalmenningen - kreativ inspirasjon
Meld deg på nyhetsbrevet..

Jack Of All Trades

følelser maleri prosess skyggearbeid utdanning May 12, 2022

Noen ganger kan jeg føle meg all over the place i mine kreative prosesser. Som en Jack of all trades. Jeg holder på med tredve forskjellige ting, og føler at det spriker i alle retninger. Det føles rotete, ugjennomtenkt. Uten sammenheng. Som en bie hopper jeg fra blomst til blomst, mens det fremdeles var masse nektar i blomsten jeg forlot.

A Jack of all trades is a master of none. 

Noen ganger kan jeg se på det jeg holder på med, og gi meg selv mental juling fordi jeg er så spredt i alle retninger. Ting blir ikke ferdig, sier hjernen min til seg selv. Det blir bare masse rot. "Hva holder du egentlig på med, skal dette liksom likne noe?"

Hjernen min kan være en skikkelig hestkuk, noen ganger. 

Når jeg tok faglærerutdanningen, for ti år siden nå, lærte vi veldig mange ulike teknikker. Jeg elsket det. Vi lærte maleri, tegning, trykketeknikker, komposisjon, symaskinbroderi, strikking, tekstiltrykk, toving, land art, redesign... Og jeg kicket på alt sammen. Det gjør jeg fremdeles. Det gjør fysisk vondt for meg å skulle begrense meg, og jeg begrenser meg jo heller ikke akkurat så veldig. Jeg holder på med maleri, tegning, broderi, trykketeknikker, akvarell, tekst, foto, film, tekstilfarging, collage, fargeblyanter og oljekritt..

Abstrakt og konkret, fototorealistisk og naivistisk. 

Når den kreative prosessen blir like rotete som arbeidsbordet.. 

I hodet mitt holder jeg også på med flere andre teknikker enn det jeg faktisk får tid til akkurat nå, jeg lærer meg hele tiden noe nytt. Og den indre hestkuken sier at jeg burde velge bort. Burde perfeksjonere TO av teknikkene, heller enn å leke meg med fjorten teknikker samtidig, når jeg ikke egentlig mestrer alle så godt. 

Jeg hører heldigvis ikke så godt etter den stemmen. 

Det sies at når man har lært seg to eller tre språk, skjønner man det fjerde språket man vil lære seg, mye raskere. Og så videre. Skulle det være mer verdifullt å kunne TO språk inn og ut, enn å kunne fjorten språk relativt godt?

Kanskje det er litt på samme måte med kreative teknikker. 

A jack of all trades is a master of none,
but oftentimes better than a master of one. 

Det er noe som skjer med sprikingen i alle retninger, om dagen. Noe uventet og flott. Alle de ulike retningene søker sammen. Smelter sammen. Jeg vet ikke helt hva som tyter ut på andre siden, men jeg gleder meg veldig til å se mer av det.

I made a thing! 

Denne uken har jeg jobbet med et maleri som ennå ikke er helt ferdig, hvor mange ulike teknikker fant sammen. for flere uker siden gav jeg et hvitt tøystykke litt action-painting med tekstilfarge og akrylblekk. Når jeg farget tekstilet, visste jeg faktisk ikke hvordan jeg kom til å bruke det, til slutt. Det fargede tekstilet lå lenge og modnet seg, før det fant veien videre. 

Men plutselig en dag, visste jeg. Da strøk jeg det, tegnet opp og klippet ut skyggene, før jeg brukte tremaling til å lime dem opp på et lerret jeg hadde sprutet litt random himmelblå maling på.

Så brukte jeg transfertrykk for å overføre et fotografi jeg tok av vår gamle koie, . Til slutt har jeg malt på et portrett med oljemaling. 

Trust the process. Stol på prosessen. 

Det er dette den lille hestkuken i hodet mitt ikke har lært seg ennå.

Men den har lært seg å holde mer og mer kjeft.

Bli med i facebookgruppen Kreativ Frigjøring! 

Facebook-gruppen Kreativ Frigjøring er et fellesskap for alle som vil øve inn en daglig kreativ praksis, gjennom å tegne, male, hekle, skrive eller spille musikk. Det er et fellesskap med veldig lav  terskel for å dele din kreativitet og det du holder på med, samt å få litt inspirasjon og daglige "startere". 

Her finner du facebook-gruppen "Kreativ Frigjøring" 

Jeg vil være med i gruppa!

Vil du ha litt kreativ frigjøring i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet mitt!

Storalm hater spam, og kommer aldri til å dele din informasjon med noen andre.