Storalmenningen - kreativ inspirasjon
Meld deg på nyhetsbrevet..

Sirkelvandring og frigjøring

falske ntb-meldinger følelser memoirer mental helse tekster May 06, 2022

Kvinne (38) vandrer i sirkler.

Nyhetsvarsel NTB neppe kommer til å sende ut: 

"En kvinne i slutten av tredveårene er observert vandrende i en evig sirkel. Et samlet pressekorps rapporterer den sjokkerende adferden minutt for minutt.

Enkelte øyenvitner påstår at hun vandrer fremover, og at det faktisk kan se ut som at hun er på vei et sted. «Dette er kun en optisk illusjon» avslører ekspert på sirkelvandring, Dr. Olvert Sirkulson. Det er i høyeste grad en sirkel hun vandrer i, frem og tilbake mellom kjente handlingsmønstre og reaksjoner. Slikt er selvfølgelig hemmende og uproduktivt. Samtidig er det vanedannende i den grad at sirklene føles trygge og velkjente.

Å bryte ut av eksisterende sirkelvandring ville sendt henne inn i nye situasjoner. Det nye kan oppleves som skremmende og usikkert. I virkeligheten fører det bare til videre sirkelvandring på nytt sted. Sirkelstørrelsen er relativ og variabel, men radiusen er som regel ikke større enn hennes egen navle.

Kvinnen selv kommenterer til VG at hun lærer noe nytt om seg selv for hver runde hun vandrer i sirkelen, og at adferden neppe er så enestående som den pågående pressestormen skal ha det til."

Å dramatisere for å avdramatisere indre drama

Jeg er neppe den eneste som noen ganger kan sitte med en merkelig angst om at "alle skal få vite". At mitt indre drama og mine tvilsomme personlige valg skulle blitt avslørt for verden. Tenk hvis alle plutselig visste! For et forferdelig pinlig - kanskje knusende - nederlag. Eller... Ville det vært så voldsomt, egentlig?

En finurlig liten øvelse jeg lærte av Ida Jackson, var å skrive slike  hendelser som om at alle fikk vite det. Hvordan ville det sett ut, om det indre dramaet ditt var forsidesak? Dersom NTB og alle nyhetsmedier i landet drev minutt-for-minutt-rapportering om DEG. Og den arbeidsoppgaven du fremdeles prokrastinerer på. Eller den relasjonen som går dårlig.  

Det er ikke mange slike tekster som skal til, før det viser seg at det indre dramaet kanskje ikke er så dramatisk, nyhetsverdig eller særegent, i det hele tatt. Det blir i grunnen ganske morsomme små tekster, som setter et deilig perspektiv på det som noen ganger kan føles veldig farlig.

Etter noen slike tekster, er det også lettere å skrive ekte og ærlig om andre ting, uten å utlevere. Å skape noe kreativt og oppriktig, uansett om det tekstlig eller billedlig, kan være svært sårbart. Man blottstiller noe inne i seg selv.

Selvbeskyttelsesmekanismer kan slå inn som en hammer, akkurat i det man var godt i gang i å skrive ned gode ord i et word-dokument. Hammeren skriker "NEI! Ikke skriv dette, dersom noen leser det, skjønner de jo ALT! Og det er farlig". En klassisk kreativ blokkering. 

Bli med i facebookgruppen Kreativ Frigjøring! 

Facebook-gruppen Kreativ Frigjøring er et fellesskap for alle som vil øve inn en daglig kreativ praksis, gjennom å tegne, male, hekle, skrive eller spille musikk. Det er et fellesskap med veldig lav  terskel for å dele din kreativitet og det du holder på med, samt å få litt inspirasjon og daglige "startere". 

Her finner du facebook-gruppen "Kreativ Frigjøring" 

Jeg vil være med i gruppa!

Vil du ha litt kreativ frigjøring i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet mitt!

Storalm hater spam, og kommer aldri til å dele din informasjon med noen andre.